Új Széchenyi Terv

Current Style: Szabványos

Cikk az Indexen az adományboltról

Milyen kincsekre bukkanhatunk az adományboltban?

Május 25-én, pénteken este ismét lesz Adományboltok éjszakája, amikor mindenki közelebbről megismerheti a budapesti adományboltokat,  jó sok van már belőlük. Ez arra is jó, hogy ha valakinek nincs ideje napközben ellátogatni bármelyik adományboltba, ezen az éjszakán megteheti. A részt vevő boltokban különböző programok lesznek, az idei téma a giccs, lesz tombolahúzás, pizzasütés, és kiállítás a leggiccsesebb tárgyakból. 

 

A mi közelünkben pár száz méteren belül rögtön két adománybolt is van, mégsem járok arra soha. Pedig egyrészt szeretek kincsekre vadászni, másrészt mindig gondban vagyok, hova tegyem az otthon már feleslegessé vált, de még jó állapotban lévő holmikat. El is néztem gyorsan az E-cherry adományboltba az Alkotás útra, ami hatalmasat bővült és színesedett, mióta utoljára ott jártam. A cuccok legnagyobb részét természetesen a ruha teszi ki, bár mint a boltvezető elmondta, arra van a legkevésbé szükségük, mert ruha, főleg Budapesten nagyon sok van, - bár az is igaz, hogy az adományboltokban ezt lehet a legjobban eladni. De a rengeteg ruhán kívül egy külön teremben gyerekeknek játszósarok, társasjátékok, kirakók, könyvek várják a gazdáikat pár száz forintos áron.

Az adományboltban meglepően nagy élet volt, amikor odaértem, legalább öt ember válogatott főleg a könyvek, a DVD-k és a játékok között. Én végül három szuper gyerekkönyvvel távoztam, amiért összesen 700 Ft-ot fizettem. A bevétel teljes összege jótékony célra megy, többnyire a bolt fenntartására: az üzletben és a raktárakban szociálisan hátrányos helyzetű embereknek tudnak munkát adni, amit pedig nem tudnak eladni, azt vidéki segélyszervezeteknek adják.

A boltban szívesen várnak minden adományt, ami még jó állapotban van, és használható, ruhát a legkevésbé, a legnagyobb szükség a még működő háztartási kisgépekre van. Ott még nem tartunk, mint Bécsben, ahol akár használt autót is be lehet vinni az adományboltba, de azért pirítónak, kávégépnek örülnek, és mi is könnyen találhatunk ilyeneket, ha hirtelen kell valami. Az E-Cherry-ben nem, de például a Cseriti boltokban bútorokat is mindig árulnak. Amikor távozom a három vékony könyvvel, éppen érkezik egy házaspár négy nagy zsák adománnyal, a boltban tehát van munka bőven, egész nap árazni, pakolni kell.

Két sarokkal arrébb, a Kiss János altábornagy utcában éppen két hete nyitott egy újabb adománybolt, úgyhogy ha már lendületben voltam, felkerestem azt is. Meglepődtem, hogy még mindig nyílnak ilyen helyek, hiszen a nagy boom 4-5 évvel ezelőtt volt, de ezek szerint még mindig nagy az igény, hiszen a péntek esti rendezvényen is meglepően sok üzlet vesz részt. Ráadásul az emberek egyre több fölösleges cuccal veszik magukat körül, egyre többet vásárolnak, így az adományboltok elég nagy jövő előtt állnak.

https://index.hu/kultur/eletmod/2018/05/24/milyen_kincsekre_bukkantunk_a...